Förhöjd olycksrisk med musikspelare i bilen

Förhöjd olycksrisk med musikspelare i bilen

En nypublicerad studie från IAM Roadsmart* visar att Apple CarPlay och Android Auto påverkar bilförare mer än alkohol och droger gör.

Syftet med applikationerna i bilarnas infotainmentsystem är att minska distraktion under körningen. Men denna studie visar att det motsatta gäller genom att förarna får sämre reaktionstid än om de kör under påverkan av alkohol eller Cannabis. Till och med en handhållen mobiltelefon är säkrare, även om det är förbjudet enligt lag.

Studien visar att användandet av de två underhållningssystemen ger en förlängd reaktionstid på mellan 53-57 procent. I motorvägshastighet innebär det att bromssträckan kan bli upp till fem billängder längre än bilar utan systemen.

Tester med röststyrningsfunktion påslagen förbättrade resultatet, fast resultatet blev ändå sämre än för de som skickade SMS med mobilen i handen. Även här var reaktionstiden längre än om föraren körde under alkohol- eller narkotikapåverkan.

Även förmågan att hålla bilen inom sin körbana och jämn hastighet försämrades med systemen. Vi på Car Charge tycker att det sammantagna resultatet behöver prövas i fler replika studier. Kör försiktigt och ladda bilen säkert.

*Länk till studien: https://www.iamroadsmart.com/campaign-pages/end-customer-campaigns/infotainment

2020-03-24 11:15
Totalsumma:
    Till kassan